Categories
Uncategorized

The ongoing quest for the perfect octolapse video settings

The printer is reassembled after upgrading its fans ( hotend fan is going to be changed later, as we didnt have the right 24v to 12v board yet).

And as we printed another test, we saw that octolapse – especially after update 0.4 and with PETG, ozzes like you know what when moving from the print to its stabilized position and builds its own object on the side of the original print.

Update 0.4 changed the settings you need to enter for octolapse to detect layer changes to a minimum, but also seems to mess up retraction.

So i dug into some more posts and videos on what settings to use but none really addressed the problem in combination with PETG.

So i guess, ill have to test some settings to see, if it improves:

  • Trigger setting to classic gcode and then in cura adding the “snap” command after each layer with a plugin i found (“post processing”)

This seems to produce good snapshots for now, but lets wait on the finished print for how much oozing happens after some layers.

Ill update this post with a video of the result ASAP.

UPDATE:

Its still stringing. But on the upside: this wasnt the setting i was looking for.

I finally decided to read the documentation and found out, i have to integrate a code snippet to my gcode, for octolapse to extract my printing settings:

; Script based on an original created by tjjfvi (https://github.com/tjjfvi)
; An up-to-date version of the tjjfvi's original script can be found
; here:  https://csi.t6.fyi/
; Note - This script will only work in Cura V4.2 and above!
; --- Global Settings
; layer_height = {layer_height}
; smooth_spiralized_contours = {smooth_spiralized_contours}
; magic_mesh_surface_mode = {magic_mesh_surface_mode}
; machine_extruder_count = {machine_extruder_count}
; --- Single Extruder Settings
; speed_z_hop = {speed_z_hop}
; retraction_amount = {retraction_amount}
; retraction_hop = {retraction_hop}
; retraction_hop_enabled = {retraction_hop_enabled}
; retraction_enable = {retraction_enable}
; retraction_speed = {retraction_speed}
; retraction_retract_speed = {retraction_retract_speed}
; retraction_prime_speed = {retraction_prime_speed}
; speed_travel = {speed_travel}

Ill test,if that helps and return to smart triggers.

UPDATE 2:

Helped a bit, but still those strings along the print.
Next, ill try:

  • Enabling Snap to print, to reduce overlighting
  • Lowering snapshot delay to a value below 125,which seems to be standard, but 0 would be best
  • Using smart layer trigger, instead of smart compatibility

UPDATE 3:

  • Changed the angle of the camera for better lighting – works
  • snapshot delay set to 0 – works
  • smart high quality trigger with centered back stabilization for smaller prints
    while:
  • smart snap to print for larger prints without stabilization, especially prints where print quality is important, as this doesnt produce strings (at least outside of the print)

Leave a Reply